Bij Doing Better werken we ook veel samen met professionals van andere disciplines die onze e-learning wat extra’s geven.

Een van deze professionals is Louis Hector.  Louis maakt regelmatig illustraties en animaties voor Doing Better. Hij heeft als gastschrijver voor Doing Better een blog geschreven over animeren en het toepassen daarvan in e-learning.

 

Van Gas Units tot veiligheid instructies voor de zeevaart, ik zorg dat jouw ogen alles behapbaar kunnen verwerken doormiddel van illustraties en animaties.

Ik ben zelf behoorlijk verslaafd aan informatie en ben nieuwsgierig aangelegd als persoon. Zo zijn met name natuur, cultuur en psychologie mijn favoriete onderwerpen.  Daarom verslind ik in mijn vrije tijd graag documentaires, educatieve YouTube video’s en alles wat mijn honger voor informatie kan stillen.

Beelden zijn essentieel voor het geheugen en kan het leren goed ondersteunen. Mensen zijn namelijk beeldend ingesteld om bij het lezen van een woord ook iets voor te stellen. Dit wordt dan ook veelal gebruikt bij het leren van talen, maar denk ook bijvoorbeeld aan een techniek leraar die je snel wegwijs maakt bij het gebruiken van een nieuwe machine.

Uitleg animaties, ook wel explainimations genoemd, zijn dan ook perfect om informatie te kunnen presenteren. Zo kun je delen van een machine beter in beeld brengen of op microscopisch niveau inzoomen waar een camera nooit bij kan komen. Perfect dus om ieder detail precies te kunnen volgen en bestuderen. Als wij dit in combinatie met een voice-over presenteren is het al helemaal gemakkelijk om de stof op te nemen.

De truc is om het brein op de juiste manier te kietelen en stof inzichtelijk te maken. Deze animaties ontstaan dan ook niet zomaar vanzelf:

Ik kijk allereerst met een kritisch oog naar het script en communiceer mijn ideeën aan de hand van een storyboard met Doing Better. Hiermee communiceer ik stap voor stap hoe het verhaal het beste verteld kan worden. Ingewikkelde scenario’s kunnen soms heel simpel verteld worden aan de hand van een metafoor of vergelijking. Zo kan op een alternatieve wijze de informatie verrassend inzichtelijk worden. Naast het storyboard presenteer ik ook meerdere stijlen van designs dat ik zou adviseren voor de doelgroep en om een beeld te geven hoe de animatie eruit kan komen te zien.

Zodra ook het storyboard een go gehad heeft en alle feedback verwerkt is, plaats ik ook de opgenomen voice-over netjes en op timing onder de animatie.  Als de animatie dan uiteindelijk online staat is het slechts een kwestie van achterover zitten, kijken en luisteren.

Het is en blijft leuk om voor Doing Better te illustreren en animeren. Zelfs ík leer iedere keer toch weer iets nieuws.

 

Stay Curious!

Louis