Creativiteit en eenvoud is het geheim
oZone is een online leeromgeving, speciaal ontwikkeld voor en door bedrijven in de technische sector. Zij hebben als doel om het online leren in de organisaties te vergroten, vergemakkelijken en om de technische kennis met elkaar te delen tussen medewerkers én tussen bedrijven.
Mijn eerste ‘echte’ aanraking met het ontwikkelen van e-learning was met de auteurstool van oZone. En ze komen inderdaad na wat ze beloven.
Het gebruik van oZone is gemakkelijk en snel. Wanneer je voor het eerst gebruik maakt van oZone hoef je niet eerst te leren waar je alles vindt in het programma. Daardoor kun je gelijk effectief aan de slag!
Omdat het zo gebruiksvriendelijk is, kunnen allerlei personen van alle leeftijden en niveaus hier op een prettige manier gebruik van maken. Zo kun je een Onboarding cursus laten maken voor je nieuwe medewerkers, maar je kunt ook meer de diepte in. Denk bijvoorbeeld aan het laten ontwikkelen van een cursus over Veiligheid en meer. Het fijne aan oZone is dat je dus ook cursussen van andere soortgelijke bedrijven kunt toewijzen aan jouw medewerkers. Hierbij is het natuurlijk wel verstandig om op te letten of dit toepasbaar is op jouw bedrijf. Maar algemene onderwerpen kunnen hier handig van pas komen!
De features
Ondanks het gebruiksgemak zijn er toch een aantal features die ik mis in oZone. Ik heb een oog voor vormgeving en daarin mis is wel een aantal mogelijkheden.
Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om je lettertype aan te passen, eigen kleuren en stijlen of zelfs thema’s te kiezen voor de e-learning modules. Als je een mooie header wilt boven aan elk nieuw hoofdstuk dan kun je geen header afbeelding invoegen of naast gebruik van een tekst vak een afbeelding erbij invoegen, jammer genoeg.
Maar in de meeste gevallen zijn daar weer oplossingen voor te bedenken.
De features die oZone biedt zijn onder andere tekst, afbeelding, 360° VR-tour, hotspotafbeelding, video/animatie en het downloaden of uploaden van een document.
En wil je de cursisten testen? oZone biedt hierin de mogelijkheid om dit te doen via een verbindvraag, vinkvraag, meerkeuzevraag, poll of een openvraag.
Dit kun je doormiddel van een tussentijdse toets of een eindtoets testen.
Mijn favoriet
Eén van mijn favoriete features binnen oZone is de hotspotafbeelding. Hierbij wordt de cursist uitgedaagd voor wat meer interactie. De hotspot punten plaatst de ontwikkelaar op de afbeelding. Wanneer de cursist hierop klikt kan er tekst of een afbeelding in beeld komen met toelichting en ook eventueel een doorverwijslink. Via die doorverwijslink kun je bijvoorbeeld naar een website doorgestuurd worden of naar een 360° omgeving.
Helaas is de hotspot feature nog niet dusdanig uitgebreid dat je bijvoorbeeld ook de grootte en opmaak van de hotspot zelf kunt bepalen. Voor een eenvoudige afbeelding waar zo’n vijf hotspots gebruikt gaan worden is dat geen probleem. Maar wanneer je op grotere schaal de nieuwe medewerkers kennis wilt laten maken met bijvoorbeeld een greep uit de 150 vestigingen op een wereldkaart, dan wordt het iets gecompliceerder. Mede doordat je enkel de locatie van de hotspots kunt aangeven in percentages.
Conclusie:
Het werken met oZone is gebruiksvriendelijk en daardoor gemakkelijk in gebruik voor zowel een ontwikkelaar als voor een cursist. Je kunt hierin op een goede en duidelijke manier je medewerkers kennis laten maken met het bedrijf. Bijvoorbeeld doormiddel van een onboarding cursus. Ben je opzoek naar een hele uitgebreide cursus waarin de mogelijkheden oneindig zijn? Dan zou ik je aanraden om buiten oZone te durven treden.
Wij adviseren je graag een passende cursus.
Gelukkig staat de tijd en zeker de technologie niet stil. Daarom verwacht ik dat ook oZone in de toekomst met nieuwe updates en nieuwe features zal komen zodat dit prettige programma nog meer mogelijkheden gaat bieden.