LMS vs LXP

Een LXP, of Learning Experience Platform, is een ander soort online leeromgeving dan een LMS. Een LXP richt zich meer op de leerervaring van de cursist, en biedt meer flexibiliteit, personalisatie en diversiteit in de leerinhoud dan een LMS. Een LXP stimuleert ook sociale en informele vormen van leren, zoals het delen van kennis, het geven van feedback en het leren van elkaar.

Theo
Creative Learning Producer

Alle e-learnings op één plek

Een LMS of LXP is een digitaal leerportaal. Dat betekent dat je als cursist én als aanbieder de mogelijkheid hebt voor het volgen en aanbieden van cursussen. Iedereen heeft een persoonlijke pagina waar het aanbod voor hem of haar klaar staat. En als aanbieder is dit ook de plek waar je alle e-learnings beheert en aanmaakt.

Statistieken

Zeker wanneer je meerdere e-learnings aanbiedt, is het belangrijk om ook inzicht en overzicht te bewaren. Doet iedereen die we de e-learning aanbieden ook echt mee? Welk percentage heeft de e-learning al afgerond en wat is het kennisniveau? Al deze informatie is terug te vinden in deze omgeving.

Overeenkomsten tussen een LMS en een LXP

  • Beide zijn online platforms die e-learning mogelijk maken.
  • Beide bieden toegang tot verschillende soorten leerinhoud, zoals video’s, artikelen, podcasts, etc.
  • Beide kunnen de voortgang, de resultaten en de impact van het leren bijhouden en analyseren.
  • Beide kunnen integreren met andere systemen, zoals Google Services, sociale media, etc.

Verschillen tussen een LMS en een LXP

  • Een LMS is meer gestructureerd en hiërarchisch, en biedt een systematische manier om de leerinhoud te organiseren en af te leveren. Een LMS is geschikt voor traditionele cursusstructuren, en ideaal voor instellingen die een gestandaardiseerd curriculum volgen.
  • Een LXP is meer flexibel en dynamisch, en biedt een meer gepersonaliseerde en diverse leerinhoud. Een LXP is geschikt voor meer vloeiende leerbehoeften, zoals continu leren en professionele ontwikkeling, en ideaal voor organisaties die een leerlinggerichte benadering volgen.
  • Een LMS wordt vooral beheerd door de organisatie, die bepaalt welke leerinhoud beschikbaar en verplicht is voor de cursisten. Een LMS biedt meer controle en consistentie over de leeractiviteiten.
  • Een LXP wordt vooral bepaald door de cursist, die zelf kiest wat hij of zij wil leren en waar hij of zij de kennis vandaan wil halen. Een LXP biedt meer autonomie en keuzevrijheid voor de leerlingen.
  • Een LMS levert vooral formele en lineaire leerervaringen, waarbij de cursisten een specifiek leerpad moeten volgen in een bepaalde volgorde. Een LMS richt zich meer op het behalen van leerdoelen en het voldoen aan eisen.
  • Een LXP biedt vooral informele en niet-lineaire leerervaringen, waarbij de cursisten hun eigen leerpad kunnen bepalen en verkennen. Een LXP richt zich meer op het stimuleren van de leermotivatie en het vergroten van de leerimpact.

Verschillende systemen

Er zijn verschillende typen LMS (Learning Management Systemen) die je kunt gebruiken voor online leren en ontwikkelen. Sommige van de meest voorkomende typen zijn:

Cloud-LMS

Dit is een LMS dat beschikbaar is via een derde partij en dat je kunt gebruiken met een abonnementsmodel. Het voordeel is dat je geen zorgen hoeft te maken over de installatie, het onderhoud en de beveiliging van de software³.

SaaS-LMS

Dit is een LMS dat gebaseerd is op het Software as a Service model, wat betekent dat je toegang hebt tot de software via het internet en dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Het voordeel is dat je altijd de nieuwste versie van de software hebt en dat je geen zorgen hoeft te maken over de updates en de upgrades².

LXP: Learning Experience Platform

Een LXP, of Learning Experience Platform, is een ander soort online leeromgeving. Een LXP richt zich meer op de leerervaring van de cursist, en biedt meer flexibiliteit, personalisatie en diversiteit in de leerinhoud. Een LXP stimuleert ook meer sociale en informele vormen van leren, zoals het delen van kennis, het geven van feedback en het leren van elkaar.

Zelf-gehost LMS

Dit is een LMS dat je zelf kunt installeren en beheren op je eigen server. Het voordeel is dat je meer controle hebt over de server specificaties, de aanpassing en de integratie van de software.

Open source LMS

Dit is een LMS dat gebaseerd is op open source code, wat betekent dat je de software gratis kunt downloaden, aanpassen en distribueren. Het voordeel is dat je meer vrijheid en flexibiliteit hebt om de software naar je wensen te veranderen³.

Onderwijs LMS

Dit is een LMS dat speciaal ontworpen is voor de onderwijssector, wat betekent dat het gericht is op het ondersteunen en faciliteren van het leerproces van studenten, docenten en ouders. Het voordeel is dat het meer functies heeft om het leerproces te personaliseren, te motiveren en te beoordelen.

Privécloud-LMS

Dit is een LMS dat gehost wordt op een privécloud, wat betekent dat je een eigen serverruimte hebt die niet gedeeld wordt met andere organisaties. Het voordeel is dat je meer privacy en veiligheid hebt dan bij een publieke cloud³.

Zakelijk LMS

Dit is een LMS dat speciaal ontworpen is voor de zakelijke markt, wat betekent dat het gericht is op het trainen en ontwikkelen van medewerkers, klanten en partners. Het voordeel is dat het meer functies heeft om het leerproces te beheren, te volgen en te analyseren³.

We hebben kennis van verschillende systemen. Welk systeem er ook gekozen is, we helpen bij de implementatie, beheer, support en consultancy.

Moodle
Sakai
Kalidus
SCORM cloud
SABA
Canvas
Class
SAP SuccessFactors

Michael
LMS Administrator

Maak gebruik van onze Quick Scan

Wil je snel een eerste indruk krijgen van welk LMS het beste bij je organisatie past?