LMS vs LXP
Een LXP, of Learning Experience Platform, is een ander soort online leeromgeving dan een LMS. Een LXP richt zich meer op de leerervaring van de cursist, en biedt meer flexibiliteit, personalisatie en diversiteit in de leerinhoud dan een LMS. Een LXP stimuleert ook sociale en informele vormen van leren, zoals het delen van kennis, het geven van feedback en het leren van elkaar.
Michael
LMS Administrator
Alle e-learnings op één plek
Een LMS of LXP is een digitaal leerportaal. Dat betekent dat je als cursist én als aanbieder de mogelijkheid hebt voor het volgen en aanbieden van cursussen. Iedereen heeft een persoonlijke pagina waar het aanbod voor hem of haar klaar staat. En als aanbieder is dit ook de plek waar je alle e-learnings beheert en aanmaakt.
Statistieken
Zeker wanneer je meerdere e-learnings aanbiedt, is het belangrijk om ook inzicht en overzicht te bewaren. Doet iedereen die we de e-learning aanbieden ook echt mee? Welk percentage heeft de e-learning al afgerond en wat is het kennisniveau? Al deze informatie is terug te vinden in deze omgeving.
Overeenkomsten tussen een LMS en een LXP
- Beide zijn online platforms die e-learning mogelijk maken.
- Beide bieden toegang tot verschillende soorten leerinhoud, zoals video’s, artikelen, podcasts, etc.
- Beide kunnen de voortgang, de resultaten en de impact van het leren bijhouden en analyseren.
- Beide kunnen integreren met andere systemen, zoals Google Services, sociale media, etc.
Verschillen tussen een LMS en een LXP
- Een LMS is meer gestructureerd en hiërarchisch, en biedt een systematische manier om de leerinhoud te organiseren en af te leveren. Een LMS is geschikt voor traditionele cursusstructuren, en ideaal voor instellingen die een gestandaardiseerd curriculum volgen.
- Een LXP is meer flexibel en dynamisch, en biedt een meer gepersonaliseerde en diverse leerinhoud. Een LXP is geschikt voor meer vloeiende leerbehoeften, zoals continu leren en professionele ontwikkeling, en ideaal voor organisaties die een leerlinggerichte benadering volgen.
- Een LMS wordt vooral beheerd door de organisatie, die bepaalt welke leerinhoud beschikbaar en verplicht is voor de cursisten. Een LMS biedt meer controle en consistentie over de leeractiviteiten.
- Een LXP wordt vooral bepaald door de cursist, die zelf kiest wat hij of zij wil leren en waar hij of zij de kennis vandaan wil halen. Een LXP biedt meer autonomie en keuzevrijheid voor de leerlingen.
- Een LMS levert vooral formele en lineaire leerervaringen, waarbij de cursisten een specifiek leerpad moeten volgen in een bepaalde volgorde. Een LMS richt zich meer op het behalen van leerdoelen en het voldoen aan eisen.
- Een LXP biedt vooral informele en niet-lineaire leerervaringen, waarbij de cursisten hun eigen leerpad kunnen bepalen en verkennen. Een LXP richt zich meer op het stimuleren van de leermotivatie en het vergroten van de leerimpact.
Verschillende systemen
Cloud-LMS
Dit is een LMS dat beschikbaar is via een derde partij en dat je kunt gebruiken met een abonnementsmodel. Het voordeel is dat je geen zorgen hoeft te maken over de installatie, het onderhoud en de beveiliging van de software³.
SaaS-LMS
LXP: Learning Experience Platform
Een LXP, of Learning Experience Platform, is een ander soort online leeromgeving. Een LXP richt zich meer op de leerervaring van de cursist, en biedt meer flexibiliteit, personalisatie en diversiteit in de leerinhoud. Een LXP stimuleert ook meer sociale en informele vormen van leren, zoals het delen van kennis, het geven van feedback en het leren van elkaar.
Zelf-gehost LMS
Open source LMS
Onderwijs LMS
Privécloud-LMS
Dit is een LMS dat gehost wordt op een privécloud, wat betekent dat je een eigen serverruimte hebt die niet gedeeld wordt met andere organisaties. Het voordeel is dat je meer privacy en veiligheid hebt dan bij een publieke cloud³.
Zakelijk LMS
We hebben kennis van verschillende systemen. Welk systeem er ook gekozen is, we helpen bij de implementatie, beheer, support en consultancy.
Theo
Creative Learning Producer
Maak gebruik van onze Quick Scan
Wil je snel een eerste indruk krijgen van welk LMS het beste bij je organisatie past?